Ode aan Ede

 

 

Ode aan Ede

Bomvol zat de kerk vrijdagmiddag 22 juli. Meer dan 150 mensen kwamen vanuit de wijde omgeving - sommigen al een uur van te voren, want “we willen zeker zijn van een plekje” - luisteren naar  de Ode aan Ede, ter nagedachtenis van het overlijden van Ede Staal 25 jaar geleden. En natuurlijk waren er ook weer veel dorpsbewoners.

Dit concert kwam tot stand dankzij een initiatief van wethouder Jan Wolthof van Delfzijl, die graag ter ere van Ede het Lohman-orgel in onze kerk wilde bespelen.  

Door bestuurders en inwoners is een brede vertolking van Ede’s muzikale erfenis neergezet, in een afwisseling van gesproken teksten, zang en orgelbespeling. Wethouder Jan Wolthof, duidelijk verrast door de grote opkomst, opende de bijeenkomst. Aansluitend droeg Mieke Eggen uit Termunterzijl op ontroerende wijze Credo voor, gevolgd door de orgelversie van hetzelfde lied. Burgemeester Emme Groot sloot aan met Grunnegers veur gevorderen en benadrukte daarbij het belang van Ede Staal voor de Grunneger Toal. Daarna bracht zanger/gitarist Tonko Tonkes uit Termunten Nij Stoatenziel en Het het nog nooit zo donker west ten gehore. Deze verrassende afwisseling van orgel, tekst en zang bleef het hele programma de rode draad.

Het publiek werd zichtbaar geraakt. Uit volle borst werd Mien Toentje meegezongen en bij Het Het Nog Nooit Zo Donker West’ werd menig traantje weggepinkt.

Zo kwam Ede Staal weer tot leven in de kerk van Termunten.

Klik hier voor het hele programma, de teksten van de liederen, de poster en inleidende teksten. Rechts een impressie op video.

Reacties in de pers: klik hier

 

 

  home    contact      nieuws     openingstijden    kerkdiensten     links